‘Make your body, your machine.’ Martine Rhebergen

Martine Rhebergen

Ik ben geboren met een heupdysplasie. Na een jeugd met 4 operaties, veel gips en revalidatie volgde een redelijk rustige periode van 25 jaar. Wel altijd met beperkingen maar dat weerhield me nooit van werk, leuke uitstapjes en mooie reizen. Mijn motto was altijd: liever pijn dan niks meemaken.
Toch kwamen er steeds vaker periodes waarin ik me hoe dan ook moest neerleggen bij het feit dat het echt op was met die heup. Op het laatst was het alleen nog een soort kniegewricht dat bij lange na ook de 90 graden niet meer haalde.En altijd een pijn als van brandnetels, bij iedere activiteit maar ook bij zitten en liggen.

Ik ben me heel goed gaan oriënteren, want op jonge leeftijd (47) ontkom je niet aan 2 revisies en wie durft het aan met zo’n afwijkende anatomie? Bij de St. Maartenskliniek in Nijmegen waren ze er gauw uit. Zij konden dit wel oplossen! Na 2 maanden, omdat de prothese vast moest groeien, kon ik aan de revalidatie beginnen. Het was vreemd om zonder de oude pijn ,met gezonde spierpijn oefeningen te doen die altijd ondenkbaar waren. In 10 maanden tijd heb ik een enkele keer een dipje gehad en op zulke momenten hielden de positieve houding van Ronald en het smiley-beoordeling-systeem me op de been. Hiermee kun je terugkijken en zo heel letterlijk je eigen vooruitgang zien. Gaandeweg kreeg ik vertrouwen dat je gewoon moet beginnen aan nieuwe uitdagingen en na een maand vanzelf weer toe bent aan nieuwe.
Na een jaar kan ik meer dan ooit tevoren! Lopen, fietsen, zwemmen, werken, autorijden, opstaan vanaf de grond, aankleden. Vroeger stelde fysiotherapie weinig voor. Tegenwoordig is de benadering heel anders: “Make your body your machine”.
Ik ben de therapeuten van Medifit Fysiotherapie erg dankbaar voor hun positieve houding, begrip en geduld!


Terug naar nieuws

Wij staan altijd voor je klaar

Maak een afspraak