Wat te doen bij enkelletsel?

Blessure

Enkelblessures komen regelmatig voor bij verschillende sporten. Jaarlijks lopen 600.000 mensen acuut enkel letsel op, hiervan bezoeken er jaarlijks 210.000 de huisarts. De helft van deze acute enkel trauma’s vindt plaats op een sportveld.
Veel voorkomende enkelblessures zijn de inversie trauma’s. Dit gebeurt bij verzwikkingen, bij een val of bij direct contact met een andere sporter. De enkel klapt bij een inversie trauma naar binnen toe, dit zorgt in de meeste gevallen voor klachten aan de buitenzijde van de enkel. De buitenbanden (zie foto) kunnen oprekken, inscheuren of afscheuren. In sommige gevallen is er zelfs sprake van een fractuur 
bij een fors trauma.

 

Wat te doen bij acuut enkel letsel?
Bij acuut enkelletsel zien we vaak dat er zwelling ontstaat aan de binnen of buitenzijde van de enkel. Het is dan belangrijk om de enkel te ontlasten. Er wordt daarnaast geadviseerd om gebruik te maken van het RICE principe.

 

  • R: Rust              –> Geef de enkel rust
  • I: IJzen               –> Koelen van de enkel
  • C: Compressie  –> Maak gebruik van een drukverband
  • E: Elevatie         –> Leg de enkel omhoog

Hoe voorkom je een enkelblessure?
Enkelblessures zijn te voorkomen als de enkel goed wordt getraind door middel van verschillende kracht en balans oefeningen. Door het trainen van de juiste spieren, banden en gewrichten wordt de kans op een blessure verkleind. Kom langs voor oefeningen die u gemakkelijk thuis kunt doen om een blessure te voorkomen!.

Het wordt bij enkelletsel geadviseerd om contact op te nemen met een van onze fysiotherapeuten voor een juiste diagnose en een bijpassend behandelplan op maat.

Terug naar nieuws

Wij staan altijd voor je klaar

Maak een afspraak