Van alle klachten die zich voor kunnen doen komt een elleboogklacht bij ongeveer 7,5% van de Nederlandse bevolking voor. Maar liefst 2 op de 1000 consulten bij de huisartsenzorg zijn elleboogklachten. Vaak gaat een elleboogklacht gepaard met hand, arm en/of nekklachten. Ondanks dat het maar relatief weinig voorkomt kan een elleboogklacht erg vervelend zijn en is het dus fijn om te weten wat het inhoudt en wat je ertegen kunt doen.
Bovenhandse sporten is de meest voorkomende oorzaak als het gaat over elleboogklachten. Hieronder vallen sporten zoals: tennis, honkbal, handbal, waterpolo, volleybal en sommige onderdelen van atletiek. Dat neemt niet weg dat een elleboogklacht niet op een andere manier kan ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat er veel verschillende risicofactoren zijn. Hierbij kun je denken aan: (werk)stress gerelateerd aan het ontstaan van klachten aan de elleboog/schouder/pols, herhaald zware belasting, leeftijd en zwaar werk.
De meest voorkomende elleboogklachten zijn: een fractuur, zenuwcompressie, epicondylitis (tenniselleboog/golferselleboog) of een tendinopathie. Hieronder worden de meest voorkomende elleboogklachten kort besproken (Verhagen & Alessie, 2014).
Elleboog fractuur:
Een elleboogfractuur is in andere woorden een elleboogbreuk. Waarbij een trauma(moment) de voornaamste oorzaak is. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je op je elleboog valt of wanneer je valt op een gestrekte arm.
Rode vlaggen:
Nachtelijke pijn, traumamoment, continue pijn, algemeen onwel bevinden. Wanneer deze symptomen zich voordoen is het verstandig om naar de huisarts te gaan (Moorman, 2021).
Zenuwcompressie:
Een zenuwcompressie wordt gekarakteriseerd door druk op de zenuw. Deze klacht kan voorkomen op alle leeftijden en wordt vaak geassocieerd met overbelasting of een traumamoment. De symptomen die bij deze klacht voorkomen zijn: uitstraling richting de hand, zwelling en verminderde kracht. Over het algemeen werkt fysiotherapie goed bij het verhelpen van deze klachten (Verhagen & Alessie, 2014).
Epicondylitis/tendinopathie:
Dit is een andere benaming voor een peesblessure. We spreken over een tendinopathie of een epicondylitis wanneer er sprake is van kwaliteitsverlies in het peesweefsel. De hoofdoorzaken hiervoor zijn: veroudering en overbelasting. De symptomen die passen bij deze klachten zijn: plotseling ontstaan, stekende/zeurende pijn, lokale (druk)pijn, uitstraling richting de hand, strak aanvoelen van de spieren in de onderarm (Tendinopathie, 2022).
Heb je zelf elleboogklachten en vraag je, je af of fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van de klachten? Neem gerust contact met ons op! Dit kan via: 013-7115125 of mail naar info@medifitfysiotherapie.nl.
Voor verdere informatie kun je terecht op onze website: www.medifitfysiotherapie.nl