Oncologische revalidatie

Kanker is een heftige ziekte, die veel invloed heeft op het dagelijks leven. Ziekenhuisbehandelingen die jij ondergaat in jouw gevecht tegen kanker hebben veel impact op jouw lichaam. Hoe beter jouw conditie en belastbaarheid, hoe sneller jij herstelt na de behandeling. Oncologische revalidatie focust zich daarom niet alleen op de revalidatie na behandelingen. Onze methode richt zich op de periode voor, tijdens en na de ziekenhuisbehandelingen. Ook biedt onze revalidatie hulp als er geen genezing meer mogelijk is. Lees hieronder per stadium wat wij voor jou kunnen betekenen.

Revalidatie voor de ziekenhuisbehandelingen

Door oncologische revalidatie word je klaargestoomd en fit voor ziekenhuisbehandelingen of bestralingen. Tijdens onze behandeling word je goed geïnformeerd over de gevolgen van de bestraling op jouw lichaam. Zo ben jij goed voorbereid en kunnen problemen beperkt worden. 

We gaan de bestralingshouding alvast met je oefenen. Als je last hebt van bewegingsbeperkingen, dan wordt je daarvoor behandeld. Het komt vaak voor dat mensen voordat ze ziek worden al problemen hebben met de schouder of rug. Deze klachten gaan we samen verminderen door fysiotherapie. Zodat de bestraling prettiger zijn doorgang kan vinden.

Revalidatie tijdens de ziekenhuisbehandelingen

Onderzoek toont aan dat mensen die gedurende de ziekenhuisbehandelingen actief en fit blijven de behandelingen over het algemeen beter doorstaan. Ook hebben zij op langere termijn veel minder last van vermoeidheid en meer kans om weer te kunnen werken of hun hobby’s uit te oefenen. De methode die we in gaat zetten is afhankelijk van de behandeling die jij ondergaat. 

Het is gebruikelijk dat de spierkracht en conditie achteruit gaat tijdens de ziekenhuisbehandelingen. Dit willen we natuurlijk zo veel mogelijk beperken. Daarom gaat de oncologisch fysiotherapeut samen met jou aan de slag om de conditie en spierkracht op een veilige manier te verbeteren. Ook gaan we werken aan het verbeteren van souplesse van gewrichten en spieren.

Het is belangrijk dat je tijdens jouw behandeltraject goed blijft slapen. We leren jou ontspanningsoefeningen, waardoor jij minder gespannen bent. Dit heeft een positieve uitwerking op jouw slaapgedrag.

Revalidatie na de ziekenhuisbehandelingen

Na de ziekenhuisbehandelingen wil jij natuurlijk zo snel mogelijk weer lekker in je vel zitten en fit worden. Daarom is het doel dat jij zo snel mogelijk weer jouw oude leven en dagelijkse bezigheden op kunt pakken.

Na jouw behandelingen voor kanker kan vermoeidheid op gaan spelen. Dit pakken we aan door kracht- en conditietraining. We maken een schema voor jou op maat, zodat jij op een gezonde en veilige manier zo goed mogelijk kan revalideren. Zo krijgen we jou snel weer vitaal en energiek. We stellen een stappenplan of energieschema op waarmee jij jouw dagelijkse activiteiten geleidelijk aan weer op kunt pakken. We leren je om te gaan met het nieuwe energieniveau en de verandering in je lichaam, maar we willen deze natuurlijk ook verbeteren. Het stappenplan stellen we indien gewenst samen op met jouw bedrijfsarts of werkgever. Zo kun jij ook je werkzaamheden weer op gaan starten.

Naast vermoeidheid is het ook mogelijk dat coördinatie, evenwicht en stabiliteit verstoord zijn door de bijwerkingen van de ziekenhuisbehandelingen. Door training kan dit worden verminderd. Bij eventueel ontstane slik- en spraakproblemen wordt je geholpen door een gespecialiseerd fysiotherapeut.

We willen dat jij weer lekker in jouw vel zit. Ontspanningsoefeningen zijn belangrijk om je weer prettig te voelen. Daarnaast zijn we actief in het geven van gezondheid– en leefstijladvies. Dit schept voorwaarden voor een energiek lijf en vermindert de vermoeidheid die kan ontstaan. Mocht er oedeem (zwelling van lymfevocht) ontstaan, dan kunnen we dit verminderen door oedeemtherapie. Door lymfemassage, een kous of littekenbehandeling worden de problemen verminderd.

Als genezing niet meer mogelijk is

Als genezing niet meer mogelijk is kijken we samen naar wat jij nog wél kunt. We maken een aanpak om energieverlies te beperken. Deze aanpak bestaat uit aangepaste kracht- en conditietraining. De oncologische fysiotherapeut kijkt naar de mogelijkheden hoe jij zo lang mogelijk de jouw dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren. Zo kun jij zolang mogelijk jezelf verzorgen, huishoudelijke taken verrichten, je hobby’s uitvoeren en afspreken met je sociale contacten. 

Ook gaan we samen de pijnbestrijding aan. Dit doen we door ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. We informeren je over wat jij zelf nog meer kunt doen om pijn te bestrijden.

Wordt oncologische revalidatie vergoed?

Oncologische revalidatie valt onder fysiotherapie. Fysiotherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Of jouw behandeling wordt vergoed is dus afhankelijk van waar en hoe jij verzekerd bent voor fysiotherapie. Controleer dit bij jouw zorgverzekeraar. Meer informatie over vergoedingen voor behandelingen lees je in ons kosten- en vergoedingenoverzicht.

Maak nu een afspraak

Wil jij aan jij zo fit mogelijk blijven tijdens jouw behandelingen voor kanker? Maak dan een afspraak. Afhankelijk van jouw wens komen bij jou thuis of verwelkomen we je in onze praktijk. Samen gaan we kijken naar de methode die het best aansluit op jouw behandelingen. Via onderstaand contactformulier kun je direct een afspraak maken. U kunt terecht op de volgende locaties:

  Je naam (verplicht)

  E-mailadres (verplicht)

  Telefoonnummer (verplicht)

  Welke locatie wilt u een afspraak maken?
  (Meerdere opties mogelijk).

  Onderwerp

  Je bericht