Oedeemtherapie

Veel mensen hebben wel eens last van vochtophoping in het lichaam, bijvoorbeeld bij een blessure of ontsteking. Er ontstaat dan een zwelling op de plek bij de aandoening. Helaas zijn er ook minder onschuldige aandoeningen die ervoor zorgen dat jij abnormaal veel vocht vasthoudt. Dit noemen we ook wel oedeem. Het vasthouden van erg veel vocht kan zorgen voor een zwaar, gespannen of zelfs pijnlijk gevoel.

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel. Deze vochtophoping ontstaat als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Een groot deel van de mensen met oedeem heeft last van vocht in de benen, maar de vochtophoping kan vrijwel overal in het lichaam plaatsvinden. Van je enkels tot je gezicht. Extreme ophoping van vocht heeft vervelende gevolgen. Zo kan ernstige vochtophoping leiden tot bewegingsbeperkingen, pijnlijke lichaamsdelen door spanningstoename, verslechterde functie van spieren en gewrichten of vergroot het de kans op een infectie. Medifit biedt therapie gericht op het verminderen van vochtophoping. Oedeemtherapie is een vorm van fysiotherapie gericht op het afvoeren van vocht. 

Vormen van oedeem

Oedeem is bijna altijd een gevolg van een andere aandoening. Er zijn verschillende vormen van deze ernstige vochtophoping, afhankelijk van de oorzaak. Een van de vormen van oedeem is lymfoedeem. Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of ontstaan als gevolg van een andere aandoening (secundaire lymfoedeem). Bekende vormen van secundair oedeem zijn armoedeem na een borstoperatie, of beenoedeem na een gynaecologische operatie. Een ander veel voorkomende vorm van vochtophoping is veneus oedeem, wat meestal veroorzaakt wordt door vaatwand zwakte en voornamelijk voorkomt in de benen. Lipoedeem, een vet- en vochtophoping, is ook een vorm van oedeem die in de benen voorkomt. Vaak zie je ook een combinatie van verschillende soorten oedeem.

De behandeling van oedeem

Het is belangrijk om vroegtijdig te starten met oedeemtherapie. Hoe vroeger de behandeling plaatsvindt, hoe groter de kans dat we de klachten kunnen verminderen. Er zijn verschillende manieren om vochtophoping te behandelen. Uiteraard is dit afhankelijk van de klacht en de vorm van oedeem.

Een aantal behandelmethoden zijn: 

  • Voorlichting en advies: je leert over huidhygiëne en hoe om te gaan met oedeem. 
  • Manuele lymfedrainage: deze speciale massagetechniek bevordert de afvoer van oedeem.
  • Lymftaping: tapen zorgt voor een verbeterde onderhuidse circulatie, waardoor de vochtafvoer wordt gestimuleerd. 
  • Ademhalingstechnieken: ontspanning en een goede ademhaling hebben een positieve uitwerking op de transport van vocht in het lichaam. 
  • Compressie: druk uitoefenen door middel van zwachtelen zorgt voor het behoud van het behandelresultaat. 

De effecten van oedeemtherapie

Wat we met onze behandelingen willen bereiken is zelfmanagement. Een juiste omgang met oedeem is bepalend voor het beloop ervan. De patiënt speelt daarom een essentiële rol in de behandeling. We leren jou om te gaan met de aandoening, zodat deze minder effect heeft op jouw dagelijks leven. 

Belangrijke positieve effecten van de therapie zijn bijvoorbeeld: 

    • Vermindering van de omvang van oedeem. 
    • Pijnvermindering door spanningsafname van oedeem.
    • Functieverbetering van de spieren en gewrichten. 
    • Afname van de infectiekans.

De fysiotherapeut bestrijdt oedeem door lymftaping.

Wordt oedeemtherapie vergoed?

Oedeemtherapie valt onder fysiotherapie. Fysiotherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Of jouw oedeembehandelingen worden vergoed is dus afhankelijk van waar en hoe jij verzekerd bent voor fysiotherapie. Controleer dit bij jouw zorgverzekeraar. Meer informatie over vergoedingen voor behandelingen lees je in ons kosten- en vergoedingenoverzicht.

Maak nu een afspraak

Extreme vochtophoping kan vervelende gevolgen hebben, blijf daarom niet met jouw klachten rondlopen. Bij Medifit ga jij samen met de therapeut aan de slag om jouw klachten te verminderen. Via het onderstaande contactformulier kun je direct vrijblijvend contact opnemen. Ook kun je naar de pagina van de locatie bij jou in de buurt gaan en telefonisch contact opnemen. Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

    Je naam (verplicht)

    E-mailadres (verplicht)

    Telefoonnummer (verplicht)

    Welke locatie wilt u een afspraak maken?
    (Meerdere opties mogelijk).

    Onderwerp

    Je bericht