Manuele therapie

Ervaar jij klachten aan je wervelkolom of ledematen? Dit wordt vaak veroorzaakt doordat gewrichten niet goed werken. Overbelasting van het gewricht zorgt voor de klacht die jij ervaart. Je voelt dat bewegen erg moeizaam gaat en ook veel pijn doet. Ook kunnen je spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Manuele therapie biedt gelukkig een oplossing. 

Wat is manuele therapie?

Tijdens manuele therapie focust de therapeut op het lichaam als één geheel. Daar wordt mee bedoeld, dat de oorzaak van de pijn die jij ervaart misschien wel op een hele andere plek in het lichaam zit dan de plek waar jij pijn ervaart. Tijdens de manuele therapie worden een aantal specifieke technieken toegepast om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van de pijn. 
Het kan ook voorkomen dat gewrichten, al dan niet van de wervelkolom, een te grote bewegelijkheid hebben. Dit kan resulteren in instabiliteit met klachten als pijn en uitstraling tot gevolg. In dit geval geeft de manueel therapeut trainingsadviezen waarmee jij jouw spieren stabieler kunt maken.

Wat is een manueel therapeut?

Een manueel therapeut is gespecialiseerd in klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Deze fysiotherapeut probeert de stoornissen die zijn ontstaan in het gewricht op te heffen. Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms beweegt de manueel therapeut de gewrichten wat sneller. Daarbij hoor je soms een knappend of krakend geluid, wat overigens niet pijnlijk is. De effecten zijn vaak direct merkbaar.

De behandeling van pijnlijke gewrichten

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding in oefeningen voor thuis en/of in de sportschool en inzicht in gezond bewegen.

In een eerste intake vraagt de manueel therapeut eerst naar jouw klachten. Vervolgens wordt er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Met de resultaten die daaruit voort komen kijken jullie samen naar een passend behandeltraject. Zo weet je dus al na jouw eerste afspraak of de manueel therapeut iets voor jou kan betekenen.

Stabiliteitstraining

Naast instructies en adviezen kan een manueel therapeut een behandeling aanvullen met oefeningen die gericht zijn op de stabiliteit van de nek en lage rug. Om erachter te komen welke oefening voor jou geschikt zijn, wordt er gebruik gemaakt van een biofeedback stabilizer. Hiermee kan indirect het uithoudingsvermogen van de diepe kleine spieren dichtbij de wervelkolom worden gedetecteerd. De manueeltherapeut besluit aan de hand van de resultaten om de stabiliteit van de rug en/of nek te gaan trainen. 

Door de training wordt de stabiliteit en belastbaarheid in die regio vergroot en (pijn)klachten verminderd. Deze therapie is ook zeer geschikt ter preventie van klachten en kan ingezet worden bij aspecifieke klachten aan de wervelkolom. Onlangs is uit onderzoek gebleken dat het trainen van de stabiliteitsspieren in de nek een positieve invloed op spierspanningshoofdpijn heeft.

Voor wie is deze therapie?

Als jij een van onderstaande klachten ervaart dan is manuele fysiotherapie de oplossing voor jouw problemen: 

 • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom.
 • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen.
 • Lage rugklachten, mogelijk met uitstraling naar de benen.
 • Hoge rugklachten, mogelijk in combinatie met rib- en borstpijn.
 • Duizeligheid bij het bewegen van de nek.
 • Gewrichtsklachten.
 • Verbeteren van houding.

Wordt deze behandeling vergoed?

Manuele therapie valt onder fysiotherapie. Fysiotherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Of jouw behandeling wordt vergoed is dus afhankelijk van waar en hoe jij verzekerd bent voor fysiotherapie. Controleer dit bij jouw zorgverzekeraar. Meer informatie over vergoedingen voor behandelingen lees je in ons kosten- en vergoedingenoverzicht.

Maak direct een afspraak

Ervaar jij al enige tijd last aan bovenstaande omschreven klachten. Blijf er dan niet mee rondlopen! Maak een afspraak bij Medifit Fysiotherapie. Samen gaan we kijken hoe we jouw klachten kunnen verminderen. Via het contactformulier kun je direct een afspraak maken. Je kunt voor manuele therapie terecht bij onze Medifit praktijken:

  Je naam (verplicht)

  E-mailadres (verplicht)

  Telefoonnummer (verplicht)

  Welke locatie wilt u een afspraak maken?
  (Meerdere opties mogelijk).

  Onderwerp

  Je bericht