Handtherapie

We gebruiken onze handen en polsen de hele dag door. Daarom heeft pijn in je hand of pols erg veel effect op jouw dagelijks leven. Met onze handen typen we, schrijven we, kleden we ons aan, bespelen we een instrument, etc. Helaas zijn onze handen en polsen erg kwetsbaars. Door bijvoorbeeld slijtage, een ongeluk of overbelasting kun je allerlei klachten aan je hand en/of pols ervaren. Pijnlijke handen of polsen hebben tot gevolg dat activiteiten die je eerder moeiteloos uitvoerde, nu problemen opleveren of zelfs onmogelijk zijn. Gelukkig kan met handtherapie de pijn of het ongemak dat je ervaart worden verlicht of geheel worden verholpen. 

Wat is handtherapie?

Handtherapie is een specialisatie binnen de ergotherapie. De handtherapeut richt zich tijdens deze therapie op klachten vanuit de hand en pols regio. Handtherapeuten zijn deskundig op het gebied van hand- en polsaandoeningen, anatomie, wondgenezing en de ontwikkelingen binnen de handchirurgie. De behandeling is gericht op het verbeteren van de mobiliteit, kracht, coördinatie en belastbaarheid van de arm, pols en hand. Daarnaast is er ook veel aandacht voor een maximale inzetbaarheid van de arm, pols en hand, zodat je  dagelijkse activiteiten weer naar tevredenheid kunt uitvoeren. 

Voor wie is handtherapie?

Handtherapie is voor iedereen die klachten ervaart aan zijn of haar hand of pols. De reden van die pijn kan verschillende oorzaken hebben. Handtherapie na botbreuken in jouw arm, hand, vinger of pols zorgt er bijvoorbeeld voor dat stijfheid van gewrichten of andere klachten later kunnen worden voorkomen. Ook biedt handtherapie een uitkomst bij aandoeningen als artrose, reuma en het Carpaal Tunnel Syndroom. Als de oorzaak van de klacht voor jou onduidelijk is, gaan we samen op zoek naar de oorzaak en de manier om de pijn te verminderen. 

De behandeling van pijnlijke handen

Binnen handtherapie zijn er verschillende behandelmethoden. De methode die wordt toegepast is afhankelijk van jouw aandoening en de klacht. Tijdens de behandelingen kijkt de handtherapeut samen met jou naar de onderliggende oorzaak en hoe jouw handfunctie zo goed mogelijk herstelt kan worden. Dit kan in de vorm van een wondbehandeling, littekenbehandeling, training, oefentherapie of spalktherapie. De handtherapeut licht jou tijdens de behandeling zo goed mogelijk in. Zodat jij ook tijdens dagelijkse activiteiten exact weet hoe je met jouw klachten om moet gaan. 

Wordt deze therapie door mijn verzekeraar vergoed?

Of jouw handtherapie behandeling vergoed wordt is afhankelijk van jouw verzekeraar. Handtherapie valt bij ons onder de declaratie ergotherapie, wat vergoed wordt vanuit de basisverzekering voor 10 uur per kalenderjaar. De meeste zorgverzekeraars vergoeden Directe Toegang Ergotherapie (DTE), wat inhoudt dat je geen verwijzing nodig hebt van jouw huisarts. Je kunt dan direct een afspraak maken. Voor verzekerden bij CZ is een verwijzing van een (huis)arts wel noodzakelijk. Meer informatie over vergoedingen voor behandelingen lees je in ons kosten- en vergoedingenoverzicht

Maak een afspraak

Wil jij jouw pijnlijke pols of hand door ons laten behandelen? Maak dan snel een afspraak. Via het onderstaande contactformulier kun je direct vrijlbijvend contact met ons opnemen. Of ga naar de pagina van de locatie welke het dichtst bij jou in de buurt ligt en neem telefonisch contact op. Voor deze behandeling kun je terecht bij


  Je naam (verplicht)

  E-mailadres (verplicht)

  Telefoonnummer (verplicht)

  Welke locatie wilt u een afspraak maken?
  (Meerdere opties mogelijk).

  Onderwerp

  Je bericht