Etalagebenen

Je loopt door de stad en ineens heb je een fikse pijnscheut in je been. Deze pijn dwingt jou te stoppen met lopen. Meer dan een half miljoen Nederlanders heeft last van deze aandoening. Dit verschijnsel heet Claudicatio Intermittens. Een lastige naam, maar in Nederland is ‘etalagebenen’ een veelgebruikte term voor de aandoening. Als mensen pijn krijgen tijdens het lopen en daardoor gedwongen rust moeten nemen, doen veel mensen alsof ze naar etalages kijken. Vandaar de naam etalagebenen! 

Wat zijn etalagebenen?

Claudicatio Intermittens betekent letterlijk hinken met tussenpozen. De aandoening ontstaat door slagaderverkalking. Slagaderverkalking is onderdeel van het ouderdomsproces en komt daarom bij ieder mens voor. Door deze verkalking worden de bloedvaten door de jaren heen dik en stug en de binnenkant van de slagader raakt beschadigd door de afzetting van vetten en kalk. Met als gevolg dat bloedvaten nauwer worden. Als het vernauwde bloedvat niet meer in staat is om voldoende bloed aan te voeren, ontstaat er krampende pijn in het been. Deze pijn dwingt je op dat moment tot stilstaan. De pijn ontstaat doordat er onvoldoende zuurstofrijk bloed wordt aangeboden aan de spieren. 

De fysiotherapeut past looptraining toe om de klachten door etalagebenen te verminderen.

De behandeling van etalagebenen

Tijdens de behandeling van etalagebenen kijken we samen naar een methode die ervoor zorgt dat jouw pijnklachten zo veel mogelijk verminderen. De behandeling bestaat bij ons uit een combinatie van het bespreken van leefregels, het geven van adviezen en het uitvoeren van looptrainingen in onze oefenzaal. Er is aangetoond dat patiënten door deze regels, adviezen en trainingen hun loopafstand met wel 200 procent kunnen verbeteren. 

Wordt deze behandeling vergoed?

Het behandelen van etalagebenen valt onder fysiotherapie. Fysiotherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Of de behandeling van etalagebenen wordt vergoed is dus afhankelijk van waar en hoe jij verzekerd bent voor fysiotherapie. Controleer dit bij jouw zorgverzekeraar. Meer informatie over vergoedingen voor behandelingen lees je in ons kosten- en vergoedingenoverzicht

Maak nu een afspraak

Ervaar jij last aan jouw benen zoals hierboven omschreven? Neem dan direct contact met ons op. Via het contactformulier kun je direct een afspraak maken. Onze fysiotherapeuten op onderstaande locaties zijn gespecialiseerd in de behandeling van etalagebenen.

  Je naam (verplicht)

  E-mailadres (verplicht)

  Telefoonnummer (verplicht)

  Welke locatie wilt u een afspraak maken?
  (Meerdere opties mogelijk).

  Onderwerp

  Je bericht