Ergotherapie

Ergotherapie is zorg op maat gericht op de uitvoer van uw dagelijkse activiteiten. Dit kunnen eenvoudige handelingen zijn zoals het aankleden of het eten van een maaltijd. Ook kunnen het activiteiten zijn waar meer bij komt kijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bijhouden van het huishouden of het zorgen voor uw partner of gezin. 

Wanneer u door een fysiek probleem moeite heeft met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten komt u bij de ergotherapeut terecht. Deze zorgt ervoor dat u uw dagelijkse activiteiten weer goed uit kunt voeren. 

Dagelijkse werkzaamheden

Centraal staat een praktische aanpak van activiteiten die voor u belangrijk zijn en problemen opleveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan problemen op het gebied van persoonlijke verzorging, huishoudelijke werkzaamheden, plannen en organiseren, vervoer en het uitoefenen van werk en/of hobby’s. De ergotherapeut richt zich op uw dagelijkse handelingen en stemt uw persoonlijke behandelplan zo op dat u zo zelfstandig mogelijk door het leven kunt. 

Iedereen die zijn normale dagelijkse activiteiten niet meer naar tevredenheid kan uitvoeren kan bij de ergotherapeuten van Medifit terecht. De problemen kunnen ontstaan door een lichamelijke of psychische beperking. Dit kan aangeboden zijn, maar kan ook ontstaan vanuit ziekte, letsel, een trauma, over- of onderbelasting of door het ouder worden op zich. Onze ergotherapeuten behandelen zowel op praktijklocatie als aan huis. 

Werkwijze van de ergotherapeut

Wanneer u problemen heeft met de uitvoer uw dagelijkse activiteiten en denkt dat de ergotherapeut u kan helpen, kunt u contact met ons opnemen. Nadat u kennis gemaakt heeft met uw ergotherapeut worden uw mogelijkheden, beperkingen en behoeften onderzocht. 

De ergotherapeut zal in veel gevallen bij u thuis langs gaan, als onderdeel van het onderzoek. Vervolgens krijgt u een persoonlijk behandelplan, gericht op uw beperkingen en doelstellingen. Behandeling is mogelijk op locatie of aan huis. Omdat uw dagelijkse handelingen in veel gevallen thuis plaatsvinden, is uw huis een belangrijke locatie en zullen behandelingen in veel gevallen bij u thuis plaatsvinden. 

Vergoedingen van ergotherapie

De ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering voor 10 uur per kalenderjaar. De meeste zorgverzekeraars vergoeden Directe Toegang Ergotherapie (DTE). Voor verzekerden bij CZ blijft verwijzing van een (huis) arts noodzakelijk. 

Ergotherapie in de regio Breda en Tilburg

Ondervindt u door fysieke of psychische beperkingen hinder tijdens de uitvoer van uw dagelijkse activiteiten? Neem dan contact op met de specialisten van Medifit. Wij hebben 8 locaties in de regio Breda en Tilburg en hebben alle specialisaties in huis om u van uw problemen af te helpen. 

Twijfel niet langer en zet de eerste stap richting herstel. Neem vrijblijvend contact met ons op.