Echografie

De patiënten die we met echografie en shockwave behandelen, zijn over het algemeen erg tevreden over het resultaat. Toch klinkt het wel spannend, echografie en shockwave. 

Hieronder lees je wat het inhoudt en hoe we het gebruiken. Heb je nog vragen na het lezen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en stel ze gerust.

Wat is echografie?

Echografie is een beeldvormend onderzoek dat gebruikt wordt in het onderzoek naar de oorzaak van pijnklachten van bijvoorbeeld pezen, spieren en gewrichtsbanden. Het werkt met geluidsgolven die je niet hoort. De geluidsgolven worden opgevangen via een transducer die over de huid heen en weer wordt bewogen. Hierdoor is het voor de specialisten mogelijk om weefsels en organen in beeld te brengen. 

Wanneer de behandeling ingezet wordt om organen in beeld te brengen zal u in de meeste gevallen echter bij het ziekenhuis terecht kunnen in plaats van bij uw fysiotherapeut. Daar zal de behandelend arts echografie gebruiken om u te onderzoeken. U dient voor deze behandeling vaak een nuchtere maag te hebben.

Waarom gebruikt de fysiotherapeut echografie?

De behandelend fysiotherapeut gebruikt de techniek als aanvullend onderzoek naast het reguliere onderzoek. Met een echo kan de fysiotherapeut namelijk snel en duidelijk bepalen wat je pijn veroorzaakt en waar die oorzaak zit. Door de behandeling en het functieonderzoek kan hij een goed behandelplan voor je blessure maken. Hierdoor ben je zo snel mogelijk weer klachtenvrij!

Bij welke klachten gebruikt de fysiotherapeut echografie?

De fysiotherapeut kan de behandeling gebruiken bij:

  • een spierblessure;
  • een peesblessure (bijvoorbeeld bij een gescheurde pees of bij een verkalking);
  • een slijmbeursontsteking;
  • verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of banden;
  • onderzoek naar cystes;
  • het trainen van de rompstabiliteit bij lage rugklachten. Echografie wordt hierbij gebruikt als hulpmiddel bij het leren aanspannen van de juiste spieren in de onderste rompregio.

Hoe werkt echografie?

De fysiotherapeut gaat met een echokop met gel erop over het lichaamsdeel waar je klachten hebt. Op een scherm wordt het onderzochte gebied in zwart/wit in beeld gebracht. Het onderzoek duurt maximaal een half uur. Het doet geen pijn en is niet schadelijk voor je lichaam. 

De fysiotherapeut bespreekt direct de uitslag van het onderzoek. Zo kan hij samen met jou een behandelplan op maat opstellen.

Wat kost echografie?

De behandeling is onderdeel van je fysiotherapiebehandeling en brengt naast de standaard kosten voor de fysiotherapie geen extra kosten met zich mee.

Contact met Medifit Fysiotherapie

Echografie in de fysiotherapie wordt nog niet veel toegepast, maar voor Medifit Fysiotherapie is het inmiddels een vertrouwde manier van onderzoeken. Medifit Fysiotherapie is dan ook een van de weinige fysiotherapiepraktijken in Brabant die door middel van echografie patiënten kan screenen.

Uitgebreide informatie vind je in de folder Echografie en shockwave.

Heb je klachten aan je wervelkolom of ledematen? Neem dan contact met ons op om te bekijken of echografie de juiste oplossing voor je is.