Diëtetiek

De diëtist

De diëtist is de specialist op het gebied van voeding. Diëtist is een beschermde titel. Na het afronden van de HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek beschikt de diëtist over competenties waarmee zij haar brede kennis en vaardigheden op voedingskundig gebied kan integreren. Je kan bij de diëtist terecht voor onder andere diabetes, nierziekten, overgewicht, ondergewicht of ongewenst gewichtsverlies, voeding bij sport, COPD, darmproblematiek, hartfalen, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en voedselovergevoeligheid.

Wat doet de diëtist?

Een diëtist begint altijd een screening waarin de gezondheidstoestand van de patiënt op het gebied van voeding en diëtetiek in beeld wordt gebracht. Vervolgens stelt de diëtist een diagnose en maakt aan de hand daarvan een behandelplan. Vervolgens begeleidt de diëtist bij het opvolgen van bepaalde voedings- en leefgewoonten. Samen met de cliënt evalueert de diëtist hoe het gaat en stuurt bij waar nodig.

Wordt de diëtist vergoed?

Advies door een diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Per kalenderjaar krijg je 3 uur vergoed, wat gelijk staat aan ongeveer 4 tot 6 consulten. De uren uit de basisverzekering vallen onder het verplichte eigen risico (kinderen onder de 18 jaar hebben geen verplicht risico).

Direct toegankelijk

Bij de meeste zorgverzekeraars heb je geen verwijsbrief meer nodig om een afspraak te maken met een diëtist. Een aantal verzekeraars stellen nog wel een verwijzing verplicht om de afspraak vergoed te krijgen. Kijk daarom altijd goed in de polisvoorwaarden of jouw zorgverzekeraar de behandeling zonder verwijzing vergoedt.

Aanvullende verzekering

Heb je een aanvullende ziektekostenverzekering? Dan krijg je mogelijk meer consulten vergoed. De vergoedingen verschillen per verzekering; hoeveel minuten extra worden vergoed, kun je nalezen in jouw polis of vraag het na bij je diëtist. Medifit Fysiotherapie heeft contracten met alle Nederlandse zorgverzekeraars, wat betekent dat het volledige bedrag vergoed wordt.
Ketenzorg

Voor chronische aandoeningen, zoals diabetes mellitus en COPD, en in het kader van CVRM (Cardio Vasculair Risicomanagement) worden dieetadviezen vergoed vanuit de Ketenzorg, ook wel DBC genoemd. Hierbij geldt geen verplicht eigen risico en heb je niet te maken met een beperkte vergoeding van 3 uur. Echter is hiervoor een verwijzing vanuit de huisarts (of praktijkondersteuner huisarts) noodzakelijk.

Maak een afspraak

Wil jij niet langer met jouw lichamelijk klachten bij rondlopen? Samen gaan we kijken hoe we jouw klachten kunnen verminderen. Via onderstaand contactformulier kun je direct een afspraak maken. We bieden deze behandeling aan bij onze fysiotherapiepraktijken.
In Breda met Inge Notten, in Tilburg en Oisterwijk met Roos van de Wittenboer Tevens is het ook mogelijk om een online consult in te plannen:

    Je naam (verplicht)

    E-mailadres (verplicht)

    Telefoonnummer (verplicht)

    Welke locatie wilt u een afspraak maken?
    (Meerdere opties mogelijk).

    Onderwerp

    Je bericht